Afbeelding

Symposium Actief Ouder Worden Provinciehuis ’s-Hertogenbosch

Regionieuws

Den Bosch - Op 26 juni 2024 vindt in het Provinciehuis van Noord-Brabant het symposium Actief Ouder Worden plaats. Het is een symposium voor professionals en instellingen die zich bezighouden met de ouder wordende medemens. Het programma richt zich op kaderleden van ouderenbonden, seniorenraden, vertegenwoordigers van de overheid, zowel bestuurders als ambtenaren en beroepskrachten uit de maatschappelijke dienstverlening. Het toenemend aantal ouderen in onze samenleving vraagt om een andere aanpak en nieuwe vormen van samenwerken. Dat thema staat centraal tijdens het symposium, dat wordt georganiseerd door de Stichting Meierode.

Aandacht voor de problematiek van de vergrijzing van Nederland is er ruimschoots. Torenhoge zorgkosten, een gebrek aan verpleeghuisbedden, een tekort aan zorgmedewerkers en overbelaste mantelzorgers bedreigen ons zo geroemde nationale zorgstelsel.

Het antwoord om uit deze impasse te komen, ligt voor een belangrijk deel bij de ouderen zelf. Door mee te blijven doen aan het arbeidsproces of de samenleving, aandacht te hebben voor de gezondheid door te bewegen en gezonde voeding kan een oudere zelf al heel veel doen aan zijn persoonlijk welzijn.

Een andere aanpak
De inzet van de ouderen alleen is niet voldoende om het “ouderenprobleem” te tackelen. Inleiders vanuit de wetenschap en vanuit de praktijk dragen op 26 juni bij aan het prikkelen van de bezoekers van het symposium. Zo zal Prof. dr. Jos Schols ingaan op de noodzaak te komen tot ontschotting in de dienstverlening. Johan Staes, CEO van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, schetst vanuit zijn praktijkervaring nieuwe mogelijkheden.
Het besef leeft dat het vraagstuk vanuit gezamenlijkheid benaderd moet gaan worden. Basis daarvoor is het gesprek tussen beleidsmakers, zorgverleners, professionals, wetenschappers en de ouderen zelf. Daarom biedt het symposium ook veel ruimte voor ontmoeting en dialoog.
Op gebied van ouderenzorg en aandacht voor ouderen is er veel in beweging. Op de informatiemarkt kunnen de bezoekers van het symposium kennis maken met de variëteit aan producten, plannen en ideeën van bedrijven en instellingen.

Boekpresentatie
Tijdens het symposium zal gerontoloog Tinie Kardol het boek Actief Ouder Worden presenteren. Dat boek wordt aan de bezoekers van het symposium ter beschikking gesteld zodat iedereen actief aan de slag kan om actief ouder te worden.

Stichting Meierode
De doelstelling van Stichting Meierode is onder meer om te bevorderen dat er aandacht en steun is voor het welzijn van ouderen. Dit symposium en de publicatie van het boek komen voort uit deze doelstelling.