Afbeelding

Ondertussen op de Herdgang: is het bij PSV geen crisis?

Sport Carnaval

Het is niet zo gek lang geleden dat op 20 minuten rijden van Sint-Oedenrode de voetbalgrootmachten der aarde werden bestreden in het Philips Stadion, en rivaal Ajax steevast met nul punten terug naar de hoofdstad werd gestuurd. Maar waar men in Amsterdam massaal roept om het hoofd van coach Alfred Schreuder, is het bij PSV - vierde plaats, hetzelfde aantal punten, zwakker doelsaldo - overwegend rustig. Ex-aanvoerder Ruud Gullit vroeg zich onlangs hardop af waarom het in Mokum wel, maar in Eindhoven geen crisis is. 

Knotsgek competitieverloop
Sinds het online voetbalwedden is gelegaliseerd, kunnen de bezoekers van bijvoorbeeld unibet nl hun lol op met het knotsgekke competitieverloop. Althans, de neutrale liefhebbers. De vele PSV-fans in Sint-Oedenrode die wel eens op hun ploeg inzetten, kunnen maar moeilijk verkroppen dat het nu Feyenoord is dat ‘opeens’ bovenaan staat, voorlopig als een soort lachende derde. Morst Ajax punten, dan profiteert het team van Ruud van Nistelrooij daar zelden van. 3-0 uit bij Cambuur, 2-2 tegen tien man van Fortuna Sittard, dat is niet de norm die zij voor ogen hebben. 

Gakpo en misschien ook Madueke naar Engeland?
Een idee voor menig online casino Nederland is wellicht om supporters te laten wedden op inkomende en uitgaande transfers, dan hebben ze tenminste nog een beetje lol aan de vele smaakmakers die met de regelmaat van de klok de deur uitlopen om in Engeland verder aan hun carrière te werken. Cody Gakpo ging voor een lief sommetje richting Liverpool en Noni Madueke dreigt ook de oversteek over het kanaal te maken. Zwarte cijfers schrijven aan het eind van het boekjaar is leuk op de korte termijn, maar als degenen die juist voor dit type spelers naar het stadion komen worden weggejaagd, verliest de Eindhovense directie de lange termijn uit het oog. 

Steeds opnieuw bouwen
De crisis, voor zover men daarover wil of kan spreken, is dus tweeledig: sportief en beleidsmatig. Nu er de jeugdopleiding zijn vruchten afwerpt en deze furore maken aan de Willemstraat, zijn ze verkocht voordat de fans met de ogen kunnen knipperen. Daarmee werkt PSV niet aan een stabiel team, kan elke coach opnieuw beginnen met bouwen en daalt de gevoelstemperatuur op de tribunes tot onder het vriespunt. Het is niet lang geleden dat PSV Champions League-voetbal speelde, maar door steeds voortijdig de beste spelers in geld om te zetten, ontstaat een neerwaartse spiraal: minder kans op Europees topvoetbal, minder enthousiaste fans. Veel miljoenen op de clubrekening? Daar koopt de voetballiefhebber niks voor. 

Gullit
Ruud Gullit, analist en in de jaren ‘80 de blikvanger bij PSV, kan erover meepraten. Hij vertrok na twee seizoenen naar AC Milan. Ook betrekkelijk vroeg, maar dat noemen ze in de voetbalwereld ‘onhoudbaar’. Hij sprak onlangs bij voetbalpraatprogramma Rondo vooral over de sportieve prestaties van PSV. Een zwaar bevochten 1-2 voorsprong in de 99e minuut weggeven in Sittard, dat vond hij niet des Van Nistelrooijs. De huidige coach, zo beaamde ook collega Jan van Halst, staat bekend als echte winnaar en had dit als speler nooit toegestaan. In Amsterdam is de situatie nagenoeg hetzelfde en rinkelen alle alarmbellen, terwijl men in Eindhoven de schouders ophaalt. Dat contrast irriteert de gewezen captain van PSV zichtbaar.