Hospice Dommelrode.
Hospice Dommelrode. Foto:

Volop bedrijvigheid Hospice Dommelrode

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - “Het gaat allemaal lekker z’n gangetje, maar tegelijkertijd zijn er heel veel ontwikkelingen. We willen de mensen in Sint-Oedenrode graag op de hoogte houden van wat er bij ons zo allemaal gebeurt.” Aan het woord is Mathelijne Smids, voorzitter van het bestuur van Hospice Dommelrode. 

“In de dagelijkse praktijk gaat alles naar wens. Dat is het allerbelangrijkste. De bewoners en hun naasten geven het hospice een dikke pluim. Dat alles zo goed loopt is te danken aan de inzet en betrokkenheid van ons team vrijwilligers en Ingrid. Natuurlijk komen we altijd graag in contact met nieuwe mensen, van harte welkom!” Hans Adriaans, penningmeester van het hospice, vult aan: “Op een ander gebied gebeurt er inderdaad heel veel. Veel mensen hebben het wellicht gehoord, vorig jaar hebben we als Stichting Hospice Dommelrode het pand aan de Dommelrodelaan 45 kunnen kopen. Daarmee is een grote stap gezet op weg naar toekomstbestendigheid.” Mathelijne legt uit hoe dat is gegaan: “We hadden een flink eigen vermogen opgebouwd, met geld dat we voornamelijk uit donaties en exploitatieoverschot hebben verkregen. Dat gemeenschapsgeld heeft nu een duurzame invulling gekregen en komt zo ten goede aan de onze bewoners.”
Hans: “Voor de aankoop hadden we extra financiering nodig. We hebben een bijzondere financieringsconstructie gekozen: een samenwerking met elf partijen die het hospice een warm hart toedragen en die geld wilden lenen aan onze stichting, tegen gunstige voorwaarden. Het was heel spannend allemaal, maar het is gelukt. De stichting is nu dus eigenaar van het hospice. Nu hebben we zeggenschap over het pand en kunnen we ook op de langere termijn de kosten beheersen. De bungalow is niet optimaal geïsoleerd, terwijl de vraag naar warmte en koelte enorm groot is. Onze energiekosten zijn daarom hoog. Voor comfort en kostenbeheersing is verduurzaming van het pand hard nodig.”

Mathelijne: “Dat is waar we nu druk bezig mee zijn, het voorbereiden van een grote verbouwing. Het dak is aan vervanging toe, er moet isolatie komen, we willen zonnepanelen leggen en een warmtepomp laten installeren. Een enorme investering in de toekomst. Gelukkig staan we er niet alleen voor. Er zijn veel mensen die met ons meedenken. Het bestuur van ons Vriendenstichting is de drijvende kracht achter de ontwikkelingen met het pand. Als bestuur zijn we heel blij met de inbreng van enkele adviseurs met een bouwachtergrond. Essentieel bij dit alles is dat de aanpassingen nodig zijn om comfort voor de bewoners te kunnen garanderen. Hans voegt er het volgende aan toe: “Het ziet ernaar uit dat de verbouwing voor een groot deel gefinancierd kan worden met een subsidie. We hopen de werkzaamheden zo spoedig mogelijk na de subsidieaanvraag te kunnen beginnen, mogelijk al in juni.
Belangrijk om te melden is nog dat de bouwploeg heeft toegezegd dat het mogelijk moet zijn om tijdens de verbouwing gewoon open te blijven.” Mathelijne sluit af. “Als alles goed verloopt dan kunnen onze bewoners al dit najaar profiteren van een optimale klimaatbeheersing, en daar is het om begonnen.”
www.hospicedommelrode.nl