Afbeelding
Foto: Gezondheid.nl

Het pollenseizoen begint weer

Zakelijk Gezondheid

Sint-Oedenrode - Wist jij al dat pollen niet de oorzaak zijn van hooikoorts? Je ziet het alweer, het niesen, de jeuk, de loopneuzen…

Het pollenseizoen begint weer en histamine is de dader, een belangrijke speler in de reactie van het lichaam op allergenen. Histamine is een stof die wordt vrijgegeven als reactie op allergenen zoals pollen. Maar wat is precies de functie van histamine?

Histamine is een stofje in je lijf dat van alles doet. Het helpt bijvoorbeeld om te slapen of wakker te worden, het zorgt ervoor dat je maagzuur maakt en het regelt ook de bloedvaten en spieren je lijf. Maar soms, als het lichaam in de war raakt door pollen, kan het te veel histamine maken. En dat veroorzaakt dan al het gedoe van hooikoorts.

Je raadt het al: als je anti-histaminica gebruikt, zoals hooikoortspilletjes, heeft dit dus ook bijwerkingen op bovenstaande functies. Niet zo handig als je het ons vraagt.. wat ons betreft is het dus veel interessanter om naar de oorzaak te kijken

De oorzaak: nou kijk, je lichaam heeft een soort muren om je te beschermen tegen bijvoorbeeld pollen, die muren noemen wij: de lichaamsbarrieres. Dit zijn bijvoorbeeld: de darmen en andere slijmvliezen. Als die muren goed werken, kunnen de pollen niet zomaar naar binnen glippen en je lastigvallen. Maar soms zijn die muren zwak en kunnen de pollen er makkelijk doorheen. Dit heeft alles te maken met leefstijl. Het is bijvoorbeeld bekend dat veel graanproducten een slechte invloed hebben op deze muren.

2 andere tips:

1. Histamine-arme voedingsmiddelen:
Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature weinig histamine en kunnen helpen de symptomen van hooikoorts te verminderen.
2. Suppletie
Er zijn een aantal supplementen bewezen effectief tegen seizoensgerelateerde histamine.

Ben jij benieuwd naar een oplossing voor jouw klachten? Klik dan op de link naar de website voor het blog over hooikoorts of maak een afspraak!