Afbeelding
Foto: Jos van Nunen 2023

Passie voor paarden van vroeger uit

Zakelijk

Sint-Oedenrode - In de avond heb ik een afspraak bij een trainingsstal. Inmiddels wil dat zeggen dat het donker is. De waakhond slaapt echter nog niet, die sprint waakzaam en enthousiast op me af. Als ik de hond onder controle heb en verder het erf op wandel, staan er vijf paarden mij wat verbaasd aan te kijken. Wie is dat en wat komt die doen? Nou, ik kom voor Nikki Reimers en Arno van den Brandt. Geen onbekenden in de paardenwereld. Waar komt bij hen de passie voor paarden vandaan?  

Door: Freek Vervoort

Wanneer ik de stallen voorbij ben, tref ik Nikki. Ze is nog druk aan het werk om wat hooibalen te verplaatsen. Werk in de manege gaat nu eenmaal altijd door. “Ik ga meteen Arno bellen dat die ook hierheen komt”, roept ze boven het geluid van de shovel uit. Arno is er binnen enkele minuten en we gaan in de kantine zitten. De koffie wordt rijkelijk ingeschonken. “Wij zijn besmet met het paardenvirus, daar kom je nooit meer vanaf”, opent Arno. Beiden zitten zij al heel hun leven in de paardenwereld, van huis kregen zij het mee. “We zouden ook niet weten wat we anders zouden willen doen, qua werk. Dus dit is dan ideaal. De hele dag met iets bezig zijn wat we leuk vinden!” straalt het stel.  

Zadels
Arno zit sinds twintig jaar in de zadels, waarvan vijftien jaar voor zichzelf. “Eerst heb ik vijf jaar voor een andere zadelmaker gewerkt, maar daarna dacht ik dit zelf ook wel te kunnen. Toen ben ik mijn bedrijf gestart.” Hij is elke dag onderweg naar klanten en dient ook de zadels nog te maken. Met een eigen merk zadel maakt hij het verschil bij klanten, daardoor moet hij wel altijd zelf de klanten bezoeken. “Het streven is eigenlijk om zo klein mogelijk te blijven, omdat ik exclusief wil zijn met mijn zadels”. De zadels worden gemaakt in een fabriek in Engeland, maar Arno levert wel alle info aan. Voor het aanmeten, onderhoud en relatiebeheer is hij zelf verantwoordelijk.  

Trainingsstal
Nikki runt op haar beurt de trainingsstal, welke sinds tweeëneenhalf jaar is gevestigd aan de Lieshoutsedijk. Daar heeft ze zestien boxen staan, welke allemaal bijgehouden moeten worden. “De stallen moeten dagelijks schoon gemaakt, de paarden verzorg ik en ik rijd ze ook allemaal.” Het blijkt een goede wisselwerking met de zadels van Arno. Doordat leerlingen rijden op haar paarden met zadels van Arno, worden ze ook verkocht. Naast het verzorgen van paarden verkoopt ze deze eveneens. “Dit doe ik voor klanten, maar ook voor onszelf. Jonge paarden opleiden, maar ook oudere paarden verzorg en train ik hier.”  

Garanties
De prijzen verschillen heel veel. Een groot deel hiervan is afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en kwaliteit, maar daardoor gaan de prijzen wel alle kanten op. Zekerheid voor een toppaard kan ook nooit gegeven worden. “Je kan wel een jong paard aankopen wat geboren is uit een toppaard, maar dat geeft geen garanties”, geeft de onderneemster toe.  

Het enthousiasme spat er bij Arno en Nikki vanaf. Ze houden van hun werk en doen wat ze leuk vinden. Ondanks dat ze veel uren maken, gaat dat niet ten koste van de lol.