De vlagheide
De vlagheide Foto: Henri van Hoorn

Plan zonneveld Vlagheide in volgende fase

Duurzaamheid Duurzaamheid

Meierijstad - Het initiatief voor een zonneveld van circa 7 hectare op de zuidhelling van deVlagheideberg heeft medewerking gekregen van het college. Het gaat om een zonnepark van 6hectare op de voormalige vuilstort. De initiatiefnemer is Afvalzorg. Afvalzorg: “Betrokkenen kunnen tijdens het participatietraject meedenken over de inrichting van de zonneweide en op welke manier deze goed ingepast kan worden in de natuur en de omgeving.”

Door: Cis van Pinxteren

Afvalzorg moet nog aan vier voorwaarden voldoen voor een omgevingsvergunning. Het plan moet een ecologische meerwaarde hebben met een robuustere landschappelijke inpassing, de omvang van het zonneveld moet passen bij de rest van de berg in overleg met belanghebbenden en het zonneveld moet uitgewerkt worden als onderdeel van het totaalplan voor de Vlagheideberg. Tenslotte moet het zonneveld tot de verbeelding spreken en ‘anders dan anders’ zijn’ en passen bij de recreatieve visie voor de Vlagheideberg. 

Afvalzorg heeft vanaf oktober 2022 drie informatiebijeenkomsten georganiseerd met omwonenden en andere betrokkenen om tot een zo breed mogelijk gedragen plan te komen dat voldoet aan de wensen en ambities van de gemeente, omwonenden en Afvalzorg. De volgende bijeenkomst wordt zo snel mogelijk ingepland, aldus Afvalzorg. Volgens hen is de afspraak dat het zonnepark afgeschermd wordt van de recreatieve elementen en wordt verkleind van de oorspronkelijke elf naar zeven hectare. “Betrokkenen kunnen tijdens het participatietraject meedenken over de inrichting van de zonneweide en op welke manier deze goed ingepast kan worden in de natuur en de omgeving. De omvang van de zonneweide is nog steeds een onderwerp van gesprek in de participatie.” Afvalzorg meldt ook dat ze in een later stadium met de omwonenden de mogelijke vormen van financiële participatie bespreken. Volgens hen gaat de voorkeur van de omgeving uit naar de minder gebruikelijke maar esthetisch mooiere oost-west opstelling van de panelen. “In plaats van in een strak, glad vlak worden de panelen in ‘dak vorm’ geplaatst. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de stroomopbrengst van deze opstelling beter over de dag wordt verdeeld.”

De gemeente gaat aanvullend onderzoek doen naar de aanwezigheid van vleermuizen, vogels en kleine marterachtigen. Het principebesluit van de gemeente is een jaar geldig. Als de initiatiefnemer binnen één jaar de omgevingsvergunningaanvraag indient kan de procedure starten. Natuurwerkgroep De Eerdse Bergen is tegen de aanleg van het zonneveld. Werkgroepslid Fia Fiers: “De gemeente en Afvalzorg gaan uit van de oude vuilstort Vlagheide terwijl er een uniek, ongerept natuurgebied is ontstaan. Met 35 hectare aan weids grasland vormt de Vlagheide het broedgebied van de zeldzame vogelsoorten de veldleeuwerik en mogelijk het paapje. Beide staan op de Rode Lijst van Nederlandse Broedvogels en broeden op de zuidhelling waar de zonnepanelen komen.” Volgens Fiers broeden ze niet onder de panelen en valt het verlies van de broedplaatsen niet te compenseren. Afvalzorg reageert dat een deel van de opbrengst van het zonnepark wordt ingezet om de flora en fauna in het gebied verder te ontwikkelen. “Afvalzorg wil graag invulling geven aan de landschappelijke voorwaarden door een lage opstellingswijze van de zonnepanelen en de beplanting die fungeert als natuurlijke afscheiding van de zonneweide. Op deze manier worden de panelen zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst.” 

Afscheiding twee meter hoog
Volgens Afvalzorg gaat de voorkeur van de betrokkenen uit naar een robuuste groene afscheiding van twee meter hoog die de zonneweide afschermt van het recreatieve deel van het terrein. Fiers: “We zitten niet te wachten op bosjes naast de panelen als compensatie, de veldleeuwerik kan slecht op drie plekken waaronder de Vlagheide broeden in Brabant. De Vlagheide verdient bescherming als rustige, weidse broedplaats.” De Vlagheide is momenteel niet erkend als natuurgebied. De gemeente Meierijstad meldt dat er burgerparticipatie zal volgen over de uitwerking van het plan. “De omgeving zal betrokken blijven bij de nadere uitwerking van het plan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om formeel te reageren op het plan door een zienswijze te sturen.” Natuurwerkgroep de Eerdse Bergen zal volgens Fiers een zienswijze indienen.